« Home | Tampellan alue » | Mennäänkö Kelloportinkadulle? » | Risto-veturi Rautatieasemalla » | Tampereen vappua » | Laukontorin kalamarkkinat » | Vanha hautausmaa » | Pääsiäiskukkia Tampereella » 

sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006 

Itsenäisyydenkatua

Kun osallistuin Kaleva-blogin pitoon, kynteni syyhysivät kirjoittamaan Itsenäisyydenkadusta, mutta se ei kuulunut alueeseen. Nyt toteutan haluni.

Vanhat tamperelaiset tuntevat Itsenäisyydenkadun aina ja ikuisesti Puolimatkankatuna. Tässä Puolimatkankatua keskustaan päin vuodelta 1932. Attilan Kenkätehdas ja Tullikamari ovat vasemmalla. Asematunnelia ei vielä ole alettu kaivaa.


Tässä kuva tällä hetkellä päinvastaiseen suuntaan (eli Attila on oikealla). Täsä kuvasta näkyy parhaiten se pätkä, jolla polkupyöräilijät ajavat jalkakäytävällä lujaa. Senköhän vuoksi pätkällä ei menesty kuin Hotelli Victoria (pilkottaa vähän vasemalla)?


Esittelen hieman tarkemmin sen osan, jota kävelen useimmin - kaupunkiin Kalevasta mennessä kadun oikea puoli.

Näin katoaa mainen kunnia. Tamperelaisten henkiseen maailmaan kuului vuosikymmenet Oskarinhovi, lempinimeltään Leskenlovi, kaupungin tunnetuin naistentanssipaikka. Sitten ajat muuttuiat, Oskarinhovi katosi. Sen tiloissa majaili jonkin aikaa Hellä, jonka olemassaolon huomasi parhaiten oksennusjäljistä (anteeksi vain, Hellässä käyneet!). Nyt tiloissa on avattu Pelastusarmeijan kirpputori. Oskarinhovin värikäs katos on ainoa muistutus ravintolamenneisyydestä.

Salhojankadun kulmassa on Mustepiste, jota suosittelen hyödyllisenä paikkana. Siellä voi vaihtaa tyhjenneen mustesuihkukasetin täytettyyn puoleen hintaan. Samoissa tiloissa toimii myös kopiopalvelu. Pilsnerimainos viittaa Salhojankadun Pubiin, Suomen vanhimpaan englantilaiseen pubiin, joka on heti poikkikadulla.

Salhojankadun Pub on toiminut merkittävänä kouluttajana Tampereen ravintolamaailmassa; Abu Fuad aloitti täällä tarjoilijana, ja samoin Pikilinna Pubin perustajat. Mustepisteen seinästä heijastuu heti seuraavana olevan Tammelakeskuksen vanhempi pää. Rakennus oli aikoinaan kenkätehdas, mutta sitten sen tiloihin perustettiin Tampereen Teknillinen Museo. Valitettavasti se paloi ja jäljelle jääneet esineet siirrettiin Vapriikkiin. Palanut päärakennettiin uusiksi. Rakennuksen käytöstä kinasteltiin; siihen suunniteltiin mm. pakolaiskeskusta. Lopulta siitä tuli Tammelakeskus.

Jokainen Tammelan ja Kalevan asukas joutuu tavalla tai toisella tekemisiin Tammelakeskuksen kanssa. Siellä ovat terveyskeskukset, sosiaalitoimisto, vanhusten ravintola ja kirjasto ja paljon muuta.

Tammelakeskuksesta eteenpäin kiinnitän huomiota vain Tammelan Puistokadun kulmaan. Siinä on nykyään TOASin opiskelija-asuntola Ilmari omituisine, pyöreine ikkunoineen. Lama-ajan eläneille tamperelaisille se oli itkun paikka; siellä oli työvoimatoimisto, jonka henkilökunta vielä siinä vaiheessa paneutui tekemään asiakkaiden elämän inhottavaksi sillä periaattella, että työtömäksi joutuvat vain luuserit ja loiset. Harva pääsi itkemättä rakennuksesta ulos.

Nykyään taidetaan eniten itkeä alakerrassa; siellä on Hesburger, joka on opiskelijoiden lisäksi lapsiperheiden keidas.


Johtuneeko opiskelijoista, mutta näillä nurkilla on monta pientä juomapaikkaa, joista mainitsen vain Tentin ilmaisine Interneteineen, koska se on selvinnyt pätkällä, jossa muut yrittäjät ovat kaatuneet masentavalla säännöllisyydellä, ja Mixein, joka on gaypaikka TOASin talossa. Tentin pitäjä on muuten entinen Vanhan Montun ja Casablancan (jota ei enää ole) ravintolapäällikkö. Tampereella piiri pieni pyörii näissä ravintola-asioissa.

Oh, lisää tälläisiä! Itse kuljen samaa katua myös kaupungille enkä tiennyt puoliakaan näistä asioista. Ihana lukea Tampereen historiaa!

Ehkäpä Itsenäisyydenkadun alamäen pohjoispuoli pärjää niin huonosti, koska kaikki kaupungille kävelijät menevät eteläpuolta asematunnelin vuoksi.

Kukapa haluaisi enää kävellä meluisan ja kaikuisan tunnelin läpi...

Puolimatkankatu on mun mielestä paljon hienompi nimi kuin Itsenäisyydenkatu.

Kivoja kuvia. Olen itse asunut noilla kulmilla ekan kerran v.70-75. Ja Itsenäisyydenkadulla v. 83-87 ja nyt pidän kauppaa (Prinsessa Itkupilli) entisen Puolimatkan kirjakaupan tiloissa. Nostalgisia kuvia, ennen kaikki oli aina samallalailla, nykyään kaikki muuttuu niin usein, ettei enää oikein tiedä missä mitäkin on. Usein joku pysähtyy kysymään neuvoa. Osaan vaan kertoa miten asiat ennen oli ja millä bussilla ennen sinne pääsi.

Ai Salhojankadun pub on Itsenäisyydenkadun pohjoispuolella?! Kuvittelin, että Salhojankadun pub on se Sorsun kenttää vastapäätä oleva kuppila.

Vanhaa työkkäriä vastapäätä on ollut 70-luvulla pelisali. Minkähän niminen ja koska lopettanut toimintansa? Muistuukohan kelleen mieleen?

On ollut iki-ihania tanssihetkiä silloisessa Oskarinhovissa,jota ei enää ole,oi aika entinen..mutta muistot jää :-)

Pelisalissa olen pelannut silloista uutuutta elikkäs Flipperiä, oli muistaakseni muutakin, yksikätisiä, ja oisko ollu biljardikin. Tupakkia vedettiin ketjussa ja maailman miehiä oltiin

Oskarin hovia alettiin kaverin kanssa sanoa Kinkkubingoksi...
Aikaa en muista mutta kaiketi 70 luvun lopulla, Tulihan sitä poikettua, ja kävisin vieläkin, vaikka en muistakaan minkä takia.

This will allow the site to flourish and urge more
visitors leading to high traffic and more likes. What search engines will the SEO service
target with your campaign. Hotel online marketingbudgets, on
average, will increase: 5.

Here is my web site :: maroc Referencement

Hienoa kulmakuntaa. Itse asuin syntymästäni saakka Puolimatkankadulla ns. puolikunnallisten talossa. Ei ollut vielä Ilves-taloa, pelkkä monttu vain eikä Leskenlovea. Siinäkin oli vain savinen kenttä ja Puolimatkankadun pohjoispuoli oli pelkkiä puutaloja. Olin tosi vihainen, kun kadun nimi muutettiin.

Pitäisi järjestää kokoontuminen 1980-luvun Oskarin Hovin vakioasiakkaille.

Lähetä kommentti

Minä vain

  • Minä olen Mette
  • Tampere, Finland
  • Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.
Profiilini

Linkkejä

Powered by Blogger
and Blogger Templates