« Home | Pääsiäiskukkia Tampereella » 

sunnuntaina, huhtikuuta 16, 2006 

Vanha hautausmaa

Välissä kirkon ja synnytystalon,
koulujen rivin ja maantievalon,
allamme ruumiita muutama sata
ja päällämme linnunrata.

Lauri Viita näin kuvasi Tampereen vanhaa hautausmaata Aleksanterin kirkon takana. Synnytystalo on Marjatan sairaala, jossa merkittävä osa tamperelaisista on syntynyt ja osa myös kuollut. Marjatan sairaala rakennettiin vuonna 1913 synnytyssairaalaksi, mutta muutettiin vuonna 1962 vanhusten sairaalaksi. Vuodesta 2004 alkaen rakennus on olut tyhjillään odottamassa uutta käyttöä. Minäkin olen syntynyt tässä rakennuksessa ja äitini ja isoäitini kuolivat siellä. Vanhalla hautausmaalla isäni käveli edestakaisin odottaessaan tietoa syntymästäni, ja minä kävelin odottessani tietoa äitini kuolemasta.

Marjatan, virallisesti Pyynikin sairaala tyhjillään

Vanhalle kirkkomaalle on haudattu arvokkaita tamperelaisia; jäljellä olevissa hautakivissä esiintyy tuttuja nimiä.

Tehtailija Liljeroos ja hänen perheensä

Kirkkomaalla lepää myös vähemmän tunnettuja ihmisiä. Kansalaissodan aikana kirkon viereen kaivettiin joukkohauta, johon haudattiin kansalaissodassa taisteluihin, tauteihin ja nälkään kuolleita. Nämä haudat ovat merkitsemättömiä, puistokäytävät kulkevat ruumiiden päällä. Kun hautausmaasta tuli koirien ulkoiluttamispaikka ja hautakiviä tuhottiin, seurakunta ympäröi historiallisesti arvokkaan alueen aidalla, mutta köyhien hautoja ei ole kunnioitettu edes muistolaatalla.

Aleksanterin kirkko, etualalla köyhien joukkohauta puistokäytävien alla

Koirantaluttaja

Pikku aluetta kannattaa käydä katsomassa ajatuksella. Vaikka useimmat hautamuistomerkit ovat hävinneet, joitakin on jäljellä. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi yksi kivi on pantu häkkiin.

Tuo Aleksanterin kirkon hautausmaa on jotenkin järkyttävä kokemus; kävelet sievässä puistossa, yhtäkkiä tajuat tallaavasi ikivanhoja, arvokkaita hautoja. Ja koristeena ovat hautakivet. En mielestäni ole kovin herkkä tällaisissa asioissa, mutta jos minä säpsähdän, niin mitenköhän hautausmaa onkin päätynyt vilkkaaksi läpikulkupuistoksi?

- Laura

Kuolema ja elämä on eristetty nyky-yhteiskunnassa erilleen toisistaan. Ihan kuin ne eivät millään lailla liittyisi edes yhteen.

Aleksanterin kirkon hautausmaa on mukava ja piristävä poikkeus. Hautausmaa ei ole eristyksissä aitojen takana, vaan toimii puistona ja läpikulkureittinä osana arkipäiväistä elämää. Mielestäni hautakivet taas ovat kauniita ja kiehtovia. Niissä on pala historiaa.

Ja tuskinpa ne vainajat kovin pahaksi pistää, jos hautojen päällä tallustelee.

Muistelen että Pirkan kadun alle haudattiin kaikki rosvot ja rikolliset.Nykyään tuskin sitä kukan ajattelee



Jarmo

Mistä olit tuolloin 2006 kuullut, että puistossa olisi joukkohauta?

Hei Jarmo!
Voisitko kertoa lisää kyseisistä rosmohaudoista?

Eikö se olekaa Marian sairaala niinkuin katukin?

Lähetä kommentti

Minä vain

  • Minä olen Mette
  • Tampere, Finland
  • Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.
Profiilini

Linkkejä

Powered by Blogger
and Blogger Templates