« Home | Tampereen vappua » | Laukontorin kalamarkkinat » | Vanha hautausmaa » | Pääsiäiskukkia Tampereella » 

sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006 

Risto-veturi Rautatieasemalla

Rautatieaseman tienoilla, Itsenäisyydenkadun rinteessä on erittäin kaltoin kohdeltu veturi. Se olisi ansainnut paremman kohtalon. Vapaaehtoiset rautatieläiset ovat kunnostaneet sen jo kerran, mutta ilmeisesti se pitäisi vähintään panna häkkiin, jos vielä kerran kunnostetaan, muuten se olisi pian taas saman näköinen.


Veturi on Tr1-sarjaa, joka tunnetaan lempinimellä "Risto". Veturimiehet ovat antaneet vetureilleen lempinimiä; Risto sai nimensä siitä, että ensimmäiset Tr1-veturit rakennettiin vuonna 1940, Risto Rydin ollessa presidenttinä.

Tämä Risto-veturi on ollut nykyisellä paikallaan vuodesta 1993 asti. Sen ympärillä ei ole tapahtunut mitään merkittävää, paitsi silloin, kun kiinalaismies ampui kahta ihmistä Hatanpäällä. Miespoloinen piileskeli veturissa vuorokauden. Yrittäkääpä kuvitella - niin suojaton ja samalla suojassa - Itsenäisyydenkadulle on esteetön näköala, mutta veturin toisella puolella on aidattu pikku puisto, joten se on ollut suojaisa puoli ainakin yöaikaan. Silläkin puolella on tosin vastapäätä ravintola. Kun katsoin veturiin, minusta tuntui kuin olisin vieläkin aistinut sen sisällä leijuvan pelon.

Minulla ei ole valitettavasti kuvaa tilanteesta, joka on jäänyt omaan mieleeni: olin kerran mukana valmistautumassa Kukkaisviikon avajaisparaatiin. Paraatiin osallistui valkoinen ori ja kasakkapukuinen ratsastaja. Hevonen oli hermostunut, joten ratsastaja tanssitti sitä hiukan veturin vieressä. Näkymä oli kuin Venäjän vallankumouksen ajalta, vaikka Risto ei mikään Ukko-Pekka olekaan.

Valitettava näkö ;(

Lähetä kommentti

Minä vain

  • Minä olen Mette
  • Tampere, Finland
  • Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.
Profiilini

Linkkejä

Powered by Blogger
and Blogger Templates