« Home | Mennäänkö Kelloportinkadulle? » | Risto-veturi Rautatieasemalla » | Tampereen vappua » | Laukontorin kalamarkkinat » | Vanha hautausmaa » | Pääsiäiskukkia Tampereella » 

sunnuntaina, toukokuuta 21, 2006 

Tampellan alue

Tampellan alue Kelloportin takana on muuttamassa muotoaan. Aikoinaan pumpulienkelit työskentelivät kurakolmosen ja muiden vastaavien koneiden kanssa märkäkehräämössä.

Kurakolmonen ja kaksi pumpulienkeliä

Nyt samoissa tiloissa on museokeskus Vapriikki. On muuten käymisen arvoinen museo niille, joita Tampere ja sen menneisyys kiinnostavat.

Vapriikki näyttää juuri siltä, mikä se on: tehdasrakennukselta

Vapriikkia vastapäätä on veturi, jota on pidetty paljon paremmin kuin Ristoa rautatieaseman lähellä. Kyseessä on höyryveturi Pikku-Rusko.

Ensimmäinen Tampellan rakentama veturi valmistui heinäkuussa 1900. Tampereen valtauksen yhteydessä no 315 sai tykkitulessa osuman ja vaurioitui pahoin. Veturi korjattiin kuitenkin takaisin käyttökuntoon. Veturi no 315 "Pikkurusko" oli Valtion rautateiden palveluksessa vuoteen 1937. Sen jälkeen se toimi G.A. Serlachius Oy:n Mäntän tehtailla tavaran kuljetuksessa vuoteen 1963. Veturi lahjoitettiin Tampereen tekniselle museolle vuonna 1965 ja sijoitettiin syntysijoilleen Tampellan konepajan eteen. Konepajan henkilökunta kunnosti veturin.



Veturi Pikku-Rusko no 315

Nyt Tampellasta on tulossa hieno ja kallis asuinalue. Tavoitteena on yhteensä 1800 asuntoa. Uusien talojen välissä näkyy silloin tällöin muistoja vanhasta: vanha rakennus tai tehtaan savupiippu.



Palveluista taitaa vieläkin olla pulaa, Tampellan ja Finlaysonin alueiden väliin suunniteltu kävelysilta ei ole edes piirustuspöydällä eikä Tampella-kylttiäkään ole saatu takaisin. Maisemien puutteesta ei kuitenkaan voi valittaa.

Finlaysonin palatsi Tampellan suunnasta katsottuna


Porin rata ylittää Koskenniskan

Olen vasta Tampereelle muuttanut ja nyt löytänyt tämän blogisi. Kiitos että olet kirjoittanut sen ja jättänyt näkyville, mielestäni tällaiset blogit ovat suorastaan arvokasta kulttuurihistoriaa. Meille uustamperelaisille ne antavat kontekstia ja tietoa kaupungin lähimenneisyydestä ja auttavat "kotoutumisessa"!

Lähetä kommentti

Minä vain

  • Minä olen Mette
  • Tampere, Finland
  • Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.
Profiilini

Linkkejä

Powered by Blogger
and Blogger Templates